naar hoofdpagina


Voor achtergrondartikel, klik op kop.

15.10.12

Diederik Stapel is een held

Je zult maar Diederik Stapel heten en je naam synoniem komen te staan voor fraude in de wetenschap. Nota bene vertelde hij juist de waarheid: ja, de onderzoeksresultaten zijn verzonnen.

Een dergelijk lot overkwam Ayaan Hirsi Ali. Haar politieke collegae en vrienden wisten dat zij gelogen had op haar asielaanvraag. Zij haastte zich pas van haar te distantiëren toen Hirsi Ali de waarheid verklikte aan een breed publiek. Liegen mag, uit de school klappen niet. Zo ook Stapel.

Het publiek van een illusionist zou beslist ontgoocheld worden als het verteld werd dat het konijn niet bij toverslag verscheen maar al die tijd verstopt heeft gezeten in de dubbele bodem van de hoge hoed. Helemáál not done is aandacht vragen voor de gevoelens van het konijn. Met een dergelijke misstap zou een illusionist de hoon van zijn vakgenoten over zich uitroepen.

Stapel kreeg die hoon over zich heen. Hij moest tot zwijgen worden gebracht opdat hij niet verder zijn mond voorbij zou praten, en verklappen dat het geen zier uitmaakt of zijn onderzoeksgegevens verzameld of verzonnen zijn. In zijn onderzoeksgebied, de psychologie, worden gegevens immers vervaardigd met zelfrapportage. De antwoorden kunnen verwerkt worden in fraaie grafieken, maar zoals ook de opiniepeilers rond de recente verkiezingen hebben gemerkt, zijn dergelijke antwoorden onbetrouwbaar, en dus voor de wetenschap van nul waarde. De psyche is niet observeerbaar en niet onderzoekbaar. Desalniettemin oogsten onze universiteiten ieder jaar duizendenden nieuwe studie-gefinancierde psychologen (en psychiaters) die op grond van hun succesvolle studie van gebakken lucht kunnen worden ingezet door justitie om te beslissen over zaken als voogdij, dwangbehandeling en schuld.

De eerlijke Diederik Stapel hield ons een spiegel voor waarin wij konden zien hoe goedgelovig wij zijn, en hoe wij ook in deze tijden van zogenaamde economisch crisis graag de zakken vullen van een ieder die stelt meer te weten dan wijzelf. Na twee decennia trouwe dienst werd Stapel in record tempo door zijn collegae verguisd en gedumpt. Daarmee is het kaartenhuis waarin wetenschappers wonen, en diens woekerhypotheek door ons allen wordt betaald, voor de zoveelste maal op het nippertje gered.

14.10.12

Over het algemeen zijn psychiatrische ziekten bij ouderen net zo goed behandelbaar als bij jongere volwassenen.

Helemaal niet, dus, maar past wel binnen het beleid van de psychiatrie geen mens ongedrogeerd laten.

Blogarchief